1. juni 1911 stiftet Ragnvald Iversen, Gunvald Pedersen, Hjalmar Haugen og Hilmar Trondsen Hadeland Glassverks turnforening som var en idrettsforening for arbeiderne ved Hadeland Glassverk. Klubben var et resultat av den voksende interessen for fotball på stedet. Klubben hadde ingen idrettsplass, så jorder og egnede sletter ble benyttet, og motstandere var lokale lag fra Hønefoss, Lunner og Vikersund. I 1917 ble den første fotballbanen bygget, kalt Salterødmyra, en grusbane inne på glassverkets områder. Ettersom det var flere idretter som ble utøvd, besluttet klubben i 1917 å skifte navn til idrettsforeningen Kvik. I og med at den eneste idrettsforeningen på stedet krevde tilknytning til Glassverket, ble det 13. august 1913 stiftet en klubb for resten av bygdas innbyggere som fikk navnet Falk. Klubben holdt til i Sløvikaområdet, og spilte sine kamper på Lundalssletta.

Hadelands Kvik

I 1920 anla Kvik ny idrettsplass ved Haugerstranda etter tillatelse av O.B. Berger. Laget fikk i samme år Hadeland Idrettskrets' pokal til odel og eie etter å ha vunnet den for tredje gang (1917, 1918, 1920). I 1921 ble Kvik tilsluttet Oplandernes fotballkrets, vant C-klassen samme år, og B-klassen i 1923. Etter anmodning fra Norges fotballforbund ble det vedtatt å skifte navn. Grunnen til dette var at flere idrettslag tilknyttet Fotballforbundet delte samme navn, og at det derfor kunne oppstå forvirring. Fotballforbundet foreslå Hadelands Kvik som ble godkjent og vedtatt på klubbens styremøte 23. desember 1923. Etter dette rakk klubben å være med i cupen fire ganger hvor de alle gangene røk ut i første runde.

Jevnaker idrettsforening

9. mars 1916 så nok en idrettsforening dagens lys på Jevnaker, idrettslaget Pil. Pil favnet mange av de skiinteresserte, og hadde skibakken Pilkollen. 28. desember 1919 slo Pil og Falk seg sammen, og dannetJevnaker idrettsforening. Lagets nye idrettsplass ble lagt til et område på Nesbakken hvor det ble anlagt fotball- og friidrettsbane. Området ble utleid av E.G. Borch, og ble på folkemunne kalt "turnbingen". Jevnaker IF ble også tilsluttet Oplendernes idrettskrets, og etablerte seg som en stabilt lag i B-klassen. I 1926 spilte de seg opp, og kvalifiserte seg for spill i A-klassen etter seier mot Kapp fra Toten. Samme året vant de også, somKvik, kretsens pokal til odel og eie. I 1927 hadde laget en kjempesesong, hvor både A- og B-laget ble kretsmestere. Laget deltok i cupen for første gang i 1927, og spilte da sin første kamp på gress borte mot Drafn påMarienlyst stadion.

Utvikling (1930-)

Sammenslåing

21. desember 1929 ble Hadelands Kvik og Jevnaker idrettsforening slått sammen, og navnet Jevnaker idrettsforening ble beholdt. I 1932 ble både A- og B-laget kretsmestre, og laget nådde andre runde i cupen for første gang siden sammenslåingen. I 1933 nådde laget fjerde runde i cupen, noe som førte til at interessen for klubben vokste. Året etter ble gressdekket på Haugerstranda innviet, og JIF startet sin egen serie som fikk navnet krystallserien hvor lag som Raufoss, Lillestrøm og Gjøvik/Lyn deltok. Jevnaker vant krystallpokalen selv, etter borteseier mot Raufoss 1935. I 1936 tok Jevnaker seg til tredje runde i cupen, hvor storlagetFredrikstad FK med flere landslagsspillere gjestet Jevnaker, noe som førte med seg mye oppmerksom het og som endte med tap 7-3. Året etter spilte Jevnaker seg helt til kvartfinalen i cupen, hvor laget møtte Lyn på Ullevaal Stadion. Selv om kampen endte med knepent tap 3-2, hadde Jevnaker satt seg i respekt som cuplag.

Etter hvert som arbeideridretten kom, ble Jevnaker Arbeideridrettslag stiftet i 1933. Laget bygget en idrettsbane på Toso som sto ferdig i 1937. Laget holdt det gående helt til 1945, da de ble slått sammen med Jevnaker idrettsforening.

Cup- og ligautvikling

Da Norges fotballforbund startet med ligakamper i 1937 var Jevnaker et av de 64 lagene som fikk være med i den øverste puljen, kalt Norgesserien. Laget hadde gode prestasjoner, og endte på andreplass samme år, og tredjeplass året etter. Etter et avbrekk på grunn av krigen, startet cupen opp igjen i 1946, og Jevnaker kom seg til tredje runde. I 1949 spilte Jevnaker seg til nok en kvartfinale hvor motstanderen var Vålerenga If fra Oslo. Kampen ble spilt på nye gressbane i Hønefoss Idrettspark, og folk gikk man av huse for å se kampen i Hønefoss som endte 1-1. Omkampen i Oslo endte imidlertid med tap 3-1, som allikevel var akseptabelt for et lag i 2. divisjon (dagens 4. divisjon).

Høsten 1951 rykket Jevnaker opp til 1. divisjon (dagens 3. divisjon), og klarte i tillegg å komme seg til fjerde runde i cupen etter seier mot Sarpsborg. Da sesongen var over spilte Jevnaker opprykkskvalifisering til Landsserien (dagens 2. divisjon), og vant. Dette førte til at det ble tøff motstand året etter, noe som medførte nedrykk til 1. divisjon. Beskjedne år fulgte, med nytt nedrykk til 2. divisjon, og tap i opprykkskvalifisering i1959 og 1961. Laget vipper, rykker opp i 1964 og ned 1965. Etter dette følger en rolig periode, og laget rykker ikke opp igjen før i 1972 og i 1973.I denne perioden er tredje runde i 1974 beste plassering i cupen. Etter dette stabiliserer laget seg, og holder seg i 3. divisjon helt til 1984, før det følger noen år i 4. divisjon etter nedrykk. Laget er forholdsvis stabilt frem til 1992 da de starter klatringen i divisjonene som fører helt opp til dagens 1. divisjon. Jevnaker holder seg i 1. divisjon i tre år, med 7.plass som beste plassering i 1994 og 1996. Omlegg av seriesystemet fra to til en divisjonsavdeling gjør at 7. plassen i 1996 fører til nedrykk. I denne perioden er tredje runde i 1993 og fjerde runde i 1994 beste cup plasseringer.

Etter omlegging på ligasystemet etter 2016 sesongen hvor kun 1 - 5 i vår pulje forblir i nye regionsliga (3 divisjon), må Jevnaker etter en svak sesong ned til 4 divisjon hvor de fremdeles spiller. 


Jevnaker stadion hvor JIF spiller sine kamper ble åpnet i 1974. Nå består anlegget av skøytebane, gressbane, kunstgressbane og 5 mindre baner beregnet for spill i aldersbestemte klasser.

Jevnaker idrettspark er et stadionanlegg med en helårsåpen kunstgressbane, en naturgressbane og åpne merkede ballsletter for fotball, samt kunstisbane for hurtigløp på skøyter og curling. Jevnakerhallen er også en del av idrettsparken med utstyr og arenaer for turn, håndball, klatring, fotball, svømming og pistolskyting. Det var tidligere også en grusbane for friidrett. Kunstisbanen ble åpnet den 12. desember 2012. Idrettsparken er i kommunalt eie og største bruker er Jevnaker Idrettsforening. Jevnaker skole ligger rett ved idrettsparken inkludert Jevnakerhallen.